Böbrek Taşı Hakkında Merak Ettikleriniz

Böbrek Taşı Hakkında Merak Ettikleriniz

Böbrek Taşı Hakkında Merak Ettikleriniz

İnsan vücudundan atılan idrarımızda bulunan kalsiyum, oksalat ve ürik asit maddelerinin kristalleşmesi sonucu böbrek taşı oluşur. Böbrek taşı oluşumu sonrasında insanda böbrek taşı rahatsızlığı oluşur. Türkiyede %15 oranında böbrek taşı rahatsızlığı görülür. Küçük olan böbrek taşı idrarla birlikte atılabilir. Fakat büyük böbrek taşları idrarla birlikte atılamaz. İnsanın çok şiddetli ağrı çekmesine neden olur.

İnsan vücudunda idrarla atılması gereken pek çok madde vardır. Bazı maddeler vücuttan atılmayıp böbreklerde birikir. Böbrek taşı önceleri kristal zerrecikler halindedir. Daha sonra bu zerrecikler birleşerek büyür ve böbrek taşı oluşur. Böbrek taşı oluşumunu engellemek için yapılması gerekenlerden ilki, yeterli miktarda sıvı almaktadır. Çünkü biliniyor ki, yeteri kadar sıvı almamak böbrek taşı oluşumunu arttıyor. Böbrek taşı kişinin gün içersinde ki aktivitelerini kısıtlayacak kadar ağrılara sebep olabilir. Herkes böbrek taşı rahatsızlığıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun için ilk başta günlük sıvı tüketiminizi maksimum seviyeye taşımanız gereklidir.

Böbrek Taşı Rahatsızlığının Belirtileri

Şiddetli ağrılara sebep olan böbrek taşı oluşumunda et, tuz ve baharatlı gıdaların aşırı tüketimi ile kalsiyum ve D vitamini fazlalığı önemli rol oynamaktadır. Normalden daha az su tüketen insanlarda ve sürekli oturarak çalışan insanlarda taş riski daha yüksektir. Ağrı, Kanlı idrar, Bulantı, Kusma, İdrar yapma sıkıntısı

Böbrek Taşı Rahatsızlığının Türleri ve Nedenleri

Böbrekte oluşan taşlardan Kalsiyum taşları: Kalsiyum taşları en çok görülen böbrek taşı türüdür. Çoğunlukla 23- 30 yaş arası erkeklerde görülmektedir. Taşın oluşmasına neden olan kalsiyum, oksalat, foffor gibi maddelerle birleşir. Kalsiyumla birleşen oksalat ıspanak da ve C vitamini takviyesinde bulunur. Ayrıca ince bağırsak hastalıklarında kalsiyum birikimi gerçekleştiği için, böbrek taşı oluşma ihtimali de yüksektir.
 
Böbrekte oluşan taşlardan Sistin taşları: İdrarda bulunan sistin oranının artmasıyla böbrek taşı oluşumu gerçekleşir. İdrarda bulunan sistin, sistinüri denen hastalıktan dolayı oluşur. Sistinüri de böbrek taşının en önemli nedenlerindendir. Sistinüri nesilden nesile devam edip, genetik bir hastalıktır. Sistin taşları görülen böbrek taşları arasında en az görülenidir.
 
Böbrekte oluşan taşlardan Strüvit taşları: Strüvit taşları çoğunlukta, idrar yolu enfeksiyonunu sık olarak yaşayan kadınlarda görülmektedir. Strüvit aslında bir mineraldir ve böbrekte birikir. Strüvit taşları çok çabuk büyüyebilen taşlar olup, kişinin mesanesini, idrar yolunu tıkayabilir.
 
Böbrekte oluşan taşlardan Ürik asit taşları: Ürik asit taşları genellikle kemoterapi gören kişilerde ve erkeklerde görülür. Ürik asit taşları ayrıca gut hastalığı olan kişilerde de sık sık görülmektedir.
 
Böbrekte oluşan taşların sebepleri şunlardır: Böbrek taşının oluşmasını sağlayan en önemli nedenlerden biri de, idrarda bulunan bazı maddelerin yoğunluğunun artmasıdır. Bu maddeler, ürik asit, sistin, kalsiyum, oksalat gibi maddelerdir. Bu maddeler yükseldiği zaman böbrek taşı için uygun ortam da hazırlanmış olur. Bu maddelerin artmasının sebepleri ise, bazı çeşitli hastalıklara bağlı olabileceği gibi, yetersiz sıvı tüketiminden de kaynaklanabilir.
 
Böbrek Taşı Rahatsızlığının Belirtileri

Böbrek taşı üst idrar yoluna inmediği sürece, hasta herhangi bir belirti yaşamaz. Ancak idrar kanalı tıkandığında böbrek taşı belirtileri ortaya çıkar.

Şiddetli Ağrı: Karın bölgesinde, karnın yanlarında ve sırtın alt bölümünde şiddetli ağrı görülür. Hasta kısa ve uzun süreli ağrı yaşar. Özellikle karın ağrısı en belirgin böbrek taşı belirtilerindendir.
 
İdrarın rengi: Hastanın idrarı normalde olması gerekenden koyu ve kokulu olur. Bazı hastaların idrarında kan görülebilir.
 
Çok sık idrara çıkma: Böbrekte ki taş idrar yolundan mesaneye doğru ilerlediği için, hasta çok daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Ayrıca hasta idrar yapma sırasında ağrı da yaşar.
 
Diğer görülen böbrek taşı rahatsızlığının belirtiler:

Kusma ve mide bulantısı böbrek taşının görülen diğer belirtileridir. Bazende böbrek taşı üst idrar yolunda tıkanmaya daha sonra da enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bundan sonra hastanın göreceği şikayetler ise şunlardır: Sırtın alt bölgesinde oluşan ağrı, 38 derece ve üstün de yüksek ateş, Titreme, Mide bulantısı ve kusma, İdrarın kokulu olması, İdrar yaparken oluşan ağrı, Sık sık idrara çıkma, İshal

Böbrek Taşı oluşumunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenlerden başlıcaları şunlardır:

Böbrek taşı oluşumunu önlemek için, doğru beslenme programı uygulanarak ve günlük yeterli miktarda sıvı tüketimi alınmalıdır. Ayrıca böbrek taşı oluşumunu önlemek demek, böbrek taşına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak demektir. Günlük hayatınızda yapacağınız basit değişiklikler ve kendinize ilke edineceğiniz işte o yapılması gerekenler;

Böbrek taşı oluşumunu önlemek için Bol miktarda sıvı alımı:

İdrarda taş oluşmasını sağlayan maddelerin seyrelmesini ancak bol su içerek sağlayabilirsiniz. Günde içilmesi gereken su miktarı mutlaka 2 litre olmalıdır. Su haricinde limonata, portakal suyu ve greyfurt suyu da taş oluşumunu engelleyebilir. Bu tarz sıvıları da suyun yanında alabilirsiniz.
 
Böbrek taşı oluşumunu önlemek için Kalsiyum ihtiyacı: Beslenme programınızda olmazsa olmazınız kalsiyum olmalıdır. Çünkü ihtiyacınız olan kalsiyumu besinlerden almazsanız, oksalat seviyesi yükselecek ve böbreklerde taş oluşumu gerçekleşecektir. Burada ki en önemli nokta kalsiyumun besinlerden alınacak olmasıdır. Çünkü kalsiyumu takviye olarak ilaçlardan almaya kalkarsanız böbrek taşı oluşuma ortam hazırlamış olursunuz.
 
Böbrek taşı oluşumunu önlemek için Sodyumu mümkün olduğunca azaltın: İdrarda kalsiyum miktarının artmasına neden olan sodyumu, vücudunuza almamak için, sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu gıdalar, tuz, deniz ürünleri ve cevizdir. Günlük bir çay kaşığı tuz alımının dışına çıkılmaması gereklidir.
 
Böbrek taşı oluşumunu önlemek için Hayvansal protein alımını azaltın: Hayvansal protein içeren gıdalar, idrarda bulunan ve taş oluşumuna neden olan ürik asit miktarını arttırır. Bu yüzden kırmızı et, yumurta, deniz ürünü olan hayvansal proteinleri çok aşırıya kaçmadan tüketmek gereklidir.
 
Böbrek taşı oluşumunu önlemek için Böbrek taşı yapan yiyeceklerden uzak durulmalıdır: Bazı yiyecekler özellikle böbreklerde taş oluşumuna neden oluyor. O yiyeceklerden bazıları; pancar, çikolata, ıspanak ve kuruyemişlerdir. Bu yiyecekler bol miktarda oksalat içerir. Bu yüzden böbreklerde taş oluşmasına neden olur. Ayrıca kolalı içecekler fosfat içerdiğinden yine taş oluşumuna neden olmaktadır.

Anahtar kelimeler: Böbrek Taşı Hakkında Merak Ettikleriniz, Böbrek taşı rahatsızlığının tedavisi, Böbrek Taşı Rehatsızlığı Kaplıca Tedavisi, Böbrek Taşı Rahatsızlığına Faydalı Kaplıcalar, Böbrek taşı için faydalı kaplıcalar, Böbrek taşı düşürmek için kaplıca, Böbrek taşı düşürmek için şifalı sular, Böbrek taşına iyi gelen kaplıcalar

Yorumlar

  1. Talat Gönenç

    Merhaba, yukarıda okuduğum belirtiler bende de vardı. Doktora gittiğimde teşhis konuldu. Böbrek taşı rahatsızlığım var. Doktor tavsiyesiyle de böbrek taşı rahatsızlığına iyi gelen kaplıcaları ararken Başaranlar termal otelin suyunun şifa özellikleri arasında böbrek taşına iyi geldiğini okudum. Merak ettiğim konu şu, böbrek taşı rahatsızlığıma şifa bulmak için kaplıcanızdan nasıl faydalanmalıyım, ne kadar süre orada bulunmalıyım gibi kafamda birsürü soru var. Bu konuda sizden detaylı bilgi istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler dilerim.

    1. Başaranlar Termal

      Başaranlar Termal

      Talat Bey merhaba Böbrek taşı düşürmek için kaplıca suyumuz çok faydalıdır.Taşın cinsi, ebatları önemlidir.Bazı taşlar çok büyük olup idrar kanalından geçmeyecek kadar iri olursa doktorunuz böbrek taşını kırdırıp da göndere bilir.Misafirlerimizden edindiğimiz tecrübe ile 2-3 gün vücut etkisi görmeye başlıyor.Kaplıca tedavisi 10 gün civarında olursa verim ve fayda daha net belli oluyor.Ama tüm hastalıklarda 3 4 gün vücut tepki vermeye başlar. Günde 1-1,5 litre minimum kaplıca suyumuzdan tüketmeniz gerekir.Kaplıca suyumuz şişelendikten sonra ağzı sıkıca kapatılınca 3 gün özelliğini yitirmemektedir.Kaplıca konaklamanız sonrasında memleketinize kaplıca suyu götürüp kür tedavinize devam edebilirsiniz. Kaplıca suyumuzun radyoaktif etkisi ile metobolizma hızlı çalışmaktadır sudaki erimiş karbondioksit gazı sindirim sistemini hızlandırmaktadır. Sıcak suyun etkisi ile genişleyen kanallardan idrarırın hızlı geçmesi ile taş düşürülür. Taşın erimesi halk tarafından yanlış bilgidir. Taş erimiyor sadece hareket ediyor. Suyun radyoaktif etkisi metobolizmayı yoğun çalıştırdığı için 3 günden sonra yorgunluk hissi uyanır.Terlemede çok fazla yaşanır. Şifalar olsun

Yorum Yazın

Böbrek Taşı Hakkında Merak Ettikleriniz, Böbrek taşı rahatsızlığının tedavisi, Böbrek Taşı Rehatsızlığı Kaplıca Tedavisi, Böbrek Taşı Rahatsızlığına Faydalı Kaplıcalar, Böbrek taşı için faydalı kaplıcalar, Böbrek taşı düşürmek için kaplıca, Böbrek taşı düşürmek için şifalı sular, Böbrek taşına iyi gelen kaplıcalar

Whatsapp Destek